Összes oldalmegjelenítés

2016. február 5.

Szív ritmuszavar (aritmia), fibrilláció, ingervezetés, abláció

Különféle ritmuszavarok, lam a pitvari fibrilláció (remegés) és flutter (lebegés), valamint a PSVT  (vagy AVNRT, ami rohamszerűen jelentkező, 150 körüli szupraventrikuláris pulzus) abból adódnak, hogy a szívben létrejöttek olyan ingerkeltő gócok, amelyek nem követik a ritmust adó szinuszcsomó (mint egy nagyzenekari karmester) által vezényelt ütemet, hanem saját (kiscsoportos) ütemet használnak.

Olyan mintha egy nagyzenekarban (a karmesteri vezénylés ellenére) az egyes zenekari tagok kisebb-nagyobb csoportjai a hangszereiket más ütemben szólaltatnák meg. Hogy megmaradjon az összhang, ezeket a zenekari tagokat ki kell iktatni. Inkább kevesebben legyenek, de azok kövessék a karmester vezénylését.

Nagyon röviden ez az elve a katéterablációnak is. Jól célzott lokális égetéssel vagy fagyasztással kiirtják vagy elszigetelik azokat a kóros kis gócokat, amelyek az általuk létrehozott külön ritmussal aritmiát okoznak.  

Megjegyzem, hogy a tipikus egy gócú pitvari fluttert gyakran összekeverik a sok gócú pitvari fibrillációval. A flutter (lebegés) és a fibrilláció (remegés) között valóban sok a hasonlóság a kezelés módját illetően, és azonos az OEP finanszírozási csoportja is. A flutter tipikus percenkénti ritmusa 150-300 lebegés. A kis amplitúdójú fibrilláció  rezgésszáma ennek a duplája (300-600 rezgés/perc).

A flutter amplitúdója nagyobb, mint a fibrillációs rezgésé, ezért a flutter általában veszélyesebb ritmuszavar, mint a fibrilláció. Ugyanakkor a fibrilláció sok gócának az ablációja (kiirtása) sokkal nehezebb, időigényesebb és kevesebb sikerrel kecsegtető feladat, mint az általában egy gócú flutter ablációja, amely nagy sikerrel kecsegtető rövid műtét.


Az alábbi animációk és ábrák a szív egészséges működését, valamint pitvari flutter (lebegés) és fibrilláció (remegés) mellett a katéteres ablációt (góckiirtást) is szemléltetik.


1. ábra (animáció): A szívingerek normális haladása és EKG-ja
A szívingerek normális haladása a jobb pitvar (Right Atrium)  felső részében levő szinuszcsomó (SA node) keletkezési helyétől a pitvari-kamrai csomó (AV node) áteresztésén át a kamrák ingervezetési hálózatáig. E zseniális animáció alsó részén szinkronban látható az EKG görbe és azon a fázismenet is. 
Pacing = ütem,   Conductive = vezető,   Nonconductive = nem vezető,   Contractile = összehúzódás
Forrás: ECG Strip Identification and Evaluation by RnCeus.com 


2016 januárjában egy katéterablációs beavatkozáson estem át

Dr. Gellér László (Dr. Ph.D med. habil, osztályvezető egyetemi docens, Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika) fedezte fel nálam a pitvari fluttert és katéteres ablációval nagyon sikeresen szüntette meg  ezt a ritmuszavart. Az orvosi asszisztenciát dr. Szegedi Nándor látta el.

A legjobb kezekbe kerültem, hiszen azóta szinte teljesen újjászülettem. Nagyon megnőtt az energiám és az állóképességem, valamint jelentősen javult az életminőségem. A klinikára fáradtan haladva mentem be. Másnap azonban jó erőben, ruganyos léptekkel távoztam.


Az abláció (esetemben a fagyasztásos kiirtás) azt a célt szolgálta, hogy a szív jobb pitvarában a fals ingert keltő gócot hatástalanítsa és ezzel a szívpitvarban a percenkénti mintegy 150-300 lebegést megszüntesse. 

Csodálatos, hogy a maga az ablációs beavatkozás csak kb. 15-20 percet vett igénybe, és ez megváltoztatta az életem folyását, és minden bizonnyal meghosszabbítja az életem.






2. ábra (animáció): A szívingerek normális haladása
A szívingerek normális haladása a jobb pitvar (Right Atrium)  felső részében levő szinuszcsomó (SA node) keletkezési helyétől a pitvari-kamrai csomó (AV node) áteresztésén át a jobb és bal kamra (Righ and Left Ventricle) ingervezetési hálózatáig.
Forrás: Washington Heart » Your Heart »The Normal Heart

3. ábra (animáció):  Körbeforgó flutter (lebegés)  a jobb pitvar (Right Atrium) üregében
A jobb pitvar (Right Atrium) üregében körbeforgó flutter (lebegés), amelynek a góca tipikus esetben az alsó fő véna és a háromhegyű billentyű közötti szívszövet keskeny területén van.
(Forrás: Washington Heart » Arrhythmias » Atrial Flutter)
4. ábra (kép)Katéteres abláció (góceltávolítás) a körbeforgó flutter (lebegés)  megszüntetésére
Az alsó fő vénán keresztül (a combtól) felvezetett katéter a véna és a billentyű közötti szívszövet egy részének a kifagyasztása vagy kiégetése révén számolja fel az ingerkeltés kóros gócát. Ezzel a önállósodott ingerkör forrása és az elvezetési útja is megszűnik (a flutter "áramköre megszakad".
Forrás: realmagick.com, The shrine of knowledge. Atrial Flutter Ablation
 





5.ábra (kép):  Sok gócú pitvari fibrilláció (remegés) vázlata

A dolog lényegét túlzóan kihangsúlyozó alábbi vázlatos ábrán, a  jobb pitvar (Right Atrium) és a bal pitvar (Left Atrium) üregében is (eltúlzottan) számos góc kelti az egymással is össze-vissza interferáló (egymást erősítő, gyengítő vagy kioltó) ingereket, remegéseket, amelyek egy része a kamrákba is lekerülhet.

A fibrilláció néhány vagy sok gócának az ablációja (kiirtása) sokkal nehezebb, időigényes, és kevesebb sikerrel kecsegtető feladat, mint az egy gócú flutter ablációja.

(Forrás: Washington Heart » Arrhythmias » Atrial Fibrillation)



6.ábra (animáció):  A tüdővénák szájadékából kiinduló pitvari fibrilláció

Valójában legtöbbször csak a bal pitvarban levő  négy tüdővénának a szívbe beszájazó része (az alábbi ábrán mutatott négy sötét szájadék) okozza a bajt, amelyeket égetéssel vagy fagyasztással úgy lehet elszigetelni a szív többi részétől, hogy a szívszövet csak kis mértékben károsodik, mert nagy része érintetlen marad.
 Forrás: afib, Posted by margo73465 






7.ábra (videokép) Dr. Gellér László által adott interjú

Az abláció, a flutter és a fibrilláció kezelésének a szempontjairól és a hazai helyzetéről autentikus beszámolót láthatunk-hallhatunk Dr. Gellér László, az MKT alelnöke a Magyar Kardiológusok Társaságának 2012-es Konferenciáján, Balatonfüreden adott interjújában.

******

A bejegyzés elején említettem, hogy nekem PSVT ritmuszavarom is volt. E ritmuszavar teljes neve paroxysmalis supraventricularis tachycardia (PSVT), amelynek a laikus leírása az lehetne, hogy kamrák feletti forrásból rohamszerűen jelentkező gyors szívritmus. Ez a kamrák feletti helymegjelölés azonban sokféle más ritmuszavarra is utalhat, ezért a egyes szakszövegekben az AV nodal reentrant tachycardia (AVNRT) pontosabb megjelölést használják, ahol az AV az atrioventricular (pitvari-kamrai) rövidítése. Ennek a laikus körülírása az lehetne, hogy a pitvari-kamrai csomó körüli forrásból keletkező gyors szívritmus. Ennek az elnevezésnek a helyességét szemlélteti az alábbi ábra is, amelyen a piros félkör mutatja a rövid záras visszacsatolás pályáját, amely miatt a kamrák gyakrabban húzódnak össze, mint ahogy azt a szinuszcsomó diktálja.


8. ábra (animáció): Szívingerek a PSVT (AVNRT) ritmuszavar esetén

A piros félkör mutatja a rövid záras visszacsatolás pályáját (a reentry áramkört), amely miatt a kamrák gyakrabban húzódnak össze, mint amit a szinuszcsomó ingerkibocsátási üteme szab meg.


Contractile = összehúzódás, Nonconductive = nem vezető Conductive = vezető, Pacing = ütem.
Forrás: PSVT in the Pediatric Patient by RnCeus.com

Nálam ez a ritmuszavar kb. 7 évvel ezelőtt jelentkezett (több EKG lelet is bizonyította). Néhány perc vagy negyedóra alatt többnyire én magam otthon is meg tudtam e ritmuszavart szüntetni (egy béta blokkoló elrágásával, az arc hideg vizes lemosásával, haspréssel stb.).

Abban az időben Sotalex ritmuscsökkentőt szedtem. Néhány év múlva a Sotalex elhagyásával megszűnt ez a ritmuszavar, helyette pitvarfibrilláció szerepelt a leleteimen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése