Összes oldalmegjelenítés

2013. július 4.

K-vitamin család áttekintése

A K2 vitamin új fejezetet nyithat az eddig legkevésbé gyógyítható civilizációs betegségek megelőzésében, sőt a kialakult állapotok visszafejlesztésében is. A klinikai kísérletek szerint igen ígéretesnek tűnik az érelmeszesedés, csontritkulás, cukorbaj megelőzésében és gyógyításában. Várhatóan segít az öregedési bajok kifejlődésének a lassításában is.

K-vitamin közös főnév alá tartozó K vitaminok gyógyhatásáról vagy biológiai szerepéről szóló megfogalmazásokban csak akkor (volna) szabad használni K-vitamin kifejezést, ha valóban csak a közös tulajdonságokról van szó.  Egyébként nem (volna) szabad  „egy kalap alá venni” az egymástól néha nagyon különböző származású, funkciójú és hatású vegyületeket is. A durva összemosás nemcsak zavaró pongyolaság, hanem akár veszélyes szakmai hiba is lehet. Például az MK-7 hatáserőssége akár 100-szor (ezerszer) nagyobb lehet, mint az MK-4 származéké, ezért azokat nagyon nem jó összekeverni vérhígító (Syncumar)  szedése mellett, de többféle más esetben is.
K-vitamin egy nemzetközi szabadnév a gyógyhatású 2-methyl-1,4-naphthoquinon származékokra (az International Nonproprietary Name – INN szerint). A K-vitamin esszenciális tápanyag, mert a szervezet nem képes szintetizálni az 1,4-naphthoquinon magot. A K-vitamin a Q10 ubikinon kémiai rokona, hiszen mind a két vegyület kinon (angolul: quinone, amelyre a Q rövidítés utal a Q10-ben és újabban a az egyik K-vitaminszármazék MenaQ7 márkanévében is). 

A K-vitamin természetben előforduló két változata: K1 és K2

K1-vitamin (fillokinon, INN: fitomenadion), amelyet a zöld növények szintetizálnak.
K2-vitamin (menakinon), amelyet a baktériumok szintetizálnak
.

Vitaminhatású szintetikus vegyületek: K3, K4, K5 (vitamin prekurzorok)

K3-vitamin = menadion
K4-vitamin = menadiol
K5-vitamin = 2-metil-4-amino-1-hidroxinaftalin
Tekintsük át röviden (SebTiben) e vitamincsalád egyes tagjaira vonatkozó ismereteket.

K1 vitamin és a Nobel-díjas felfedezői

A K1 vitamin a K-vitamin család legidősebb tagja. Már 84 év telt el azóta ugyanis, hogy 1929. évben a dán Henrik Dam felfedezte a hiányát és a véralvadási funkcióját. Dam 1939-ben izolálta is K1 vitamint, amiért 1943-ban Nobel-díjat kapott E. A. Doisy amerikai tudóssal megosztva (1. ábra).
  1. ábra


K1 vitamin az elvérzést akadályozza a Koaguláció elősegítésével. A funkcióját tekintve a K1 tulajdonképpen Koagulációs vitamin (angolul: clotting vitamin), és a nevét is e jellemzőjéről kapta (a dán Koagulering és a róla szóló első publikációban szereplő német Koagulationsvitamin szó kezdőbetűje után).

A rokonsági hasonlatnál maradva, a K1 vitamin a K-vitamin csoport rangidős tagja ugyan, de szingli maradt (nincsenek leszármazottai, származékai). Ennek ellenére a nagycsalád többi tagja (K2, K3, K4, K5) is róla kapta a generikus „K” családi szabadnevét akkor is, ha a többségüknek nem sok köze van a koagulációhoz.
 

K2 vitamin és a táplálkozástudományi felfedezői

K2 vitamin (az analógiánál maradva) a K1 testvére, de sokáig a háttérben maradt. Azután a világutazó fogorvos Weston A. Price felfedezte a különféle népcsoportok fogazata és csontozata összehasonlítása révén. Pontosabban egy általa vitaminszerűnek mutatkozó Activator X névvel emlegetett anyagról mutatta ki, hogy milyen értékes az egészséges (és hagyományos) táplálkozásban. Chris Masterjohn 2006-ban mutatott arra rá, hogy ez a rejtélyes "Activator X" nem más, mint a K2 vitamin (2. ábra).
2. ábra


Dr. Weston A. Price azonban új szemléletet is megalapozott. A 2. ábra mutatja a Táplálkozás és a fizikai degeneráció című könyvének a címlapját is. A címlap tetején a következő olvasható (magyarra fordítva): Megrázó és hatalmas testamentum a modern feldolgozású étrendnek az egészségre gyakorolt hátrányos hatásairól. E TESTAMENTUM révén lett ő igazán nagy gondolkodó, a paleolit étrend előfutára és a táplálkozástudomány Darwinja. 

Chris Masterjohn a zseniális hipotézisek nagymestere ("mester-john"-ja") az "On the trail of the elusive X-factor: A Sixty-Two-Year-Old Mystery Finally Solved" című cikkével pedig a közben felhalmozódott tényeket rendszerbe foglalva magyarázta meg és ezzel a K2 vitamin diadalútját készítette elő.

K3 vitamin (menadion, vagy K3- provitamin, vitamer)

A K3 szintetikus vitamin is a K-vitamin nagycsaládhoz tartozik, de eddig még nem sokra vitte. Más elnevezései: Menaphthone, Menadione, β-Methyl-1,4-naphthoquinone; 2-Methyl-1,4-naphthodione; 2-Methyl-1,4-naphthoquinone. ATC kódja:B02BA02. 
Az emberi szervezetben K2 vitaminná alakul, amely viszont úgynevezett alkiláció révén valamilyen menakinonná alakulhat tovább.  Menadione tulajdonképpen provitamin (vitamer), ami miatt egyes országokban használják étrend-kiegészítőként is (de a gazdaságilag fejlett országokban nem).  A lehetséges humán toxicitása miatt ugyanis az FDA (U.S. Food and Drug Administration, vagyis az „amerikai OGYI”) nem engedi meg az emberi fogyasztását. Bőrgyógyászati szerként (külsőleg) azonban már is alkalmazásra került. A mezőgazdaságban néhány állati eledelben megengedett a kis dózisú használata és az olcsósága miatt számos országban alkalmazzák is a takarmányozásban. Valószínűleg erre a célra vásárolják a kínai AliBaba cégóriás által nagy (minimum 200kg-os) tételben árusított menadiont (K3 provitamint). A cég injekciós formában is árusítja a K3 vitamint. Nyilván van rá vevő is, ha a kínaiak ráálltak az injekciós forma gyártására is).

A Vitaminsziget leírása szerint könnyen átalakul egy úgynevezett szabadgyökös formává (pl.: sugárzás hatására), tumor terápiában épp ezért sugárérzékenyítőként használják. Sajnos ez a szabadgyökös forma a szervezetben elektromos redukcióval is létrejöhet, épp ezért szövetkárosító hatású lehet. A kereskedelemben sokszor ez a forma kapható, de hosszú távú pótlásra a fentiek miatt nem javasolható”.

A Wikipedia szerint a hypoprothrombinemia kezelésénél gyógyszerhatás erősítésére is alkalmazzák (de az USA-ban nem). A rák lassítását és gyógyítását célzó kísérletek is folynak vele – most már klinikai fázisban is. Jelenleg tanulmányozzák azt is, hogy C-vitaminnal kombinálva alkalmas-e a prosztatarák kezelésére.


K4 vitamin (menadiol)

A K4 szintetikus vitamin (kémiai neve: 2-Methyl-1,4-naphthalenediol) sem futott be nagy karriert eddig. Talán majd később. Jelenleg különféle multivitaminokban és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkben fordul elő. Speciális véralvadási problémákra és a csontképzés elősegítésére orvosi receptre injekcióként és tablettaként is elérhető.

 

K5 vitamin

Eddig a K5 szintetikus vitamin (kémiai neve: 2-metil-4-amino-1-hidroxinaftalin) sem talált jelentős alkalmazást. Még az 1950-60-as évtizedekben gombaölő szerként végeztek vele kísérleteket az élelmiszerek tartósítása céljából. 2005-ben viszont a Kagawa egyetem kutatói azt találták, hogy K5 vitamin nemcsak in vitro, hanem in vivo is fékezi a rákos májsejtek szaporodását. A jövő fogja eldönteni, hogy a gyógyításban lehet-e lényeges szerepe esetleg.

 

K2-vitamin család (MK-4 … MK-13 menakinon)

Új felfedezések nyomán K2 vitamin egy 10-tagú családdá teljesedett ki így a K2-vitamin elnevezés tulajdonképpen egy soktagú homológ vitamin csoport generikus családneve (nemzetközi szabadneve) lett. A K2 vitamincsaládhoz tartozik a táplálék-kiegészítőként sokat vizsgált szintetikus MK-4, és a néhány év óta korszakalkotóan fontosnak mutatkozó MK-7 is.

Az MK rövidítésben az első betű Menaquinone kémiai névre utal, a második betű pedig a K-vitamin családnévre. A kötőjel utáni szám a 4-13 izoprén egység darabszámát jelzi, amint azt a 3. ábra is mutatja.

Egyébként, a menaquinone szó első tagjaként mena szó az összetett kémiai vegyületek neveiben sokat (sok atomot) jelent. A szó második tagja, a quinone a kinon vegyületcsaládhoz való tartozást jelenti. Így a menaquinone szó jelentése nagyjából a sokatomos kinon szóval írható körül, ami a hosszú oldalláncú változatokra különösen igaz.

3. ábra



Az MK-4 a K1 vitaminból közvetlenül szintetizálódik az állatok egyes szöveteiben, de különösen a szaporodást szolgáló szervekben és testnedvekben. A többi K2 (MK5-13) változatot baktériumok állítják elő. Az emberben a bélbaktériumok a szükségletnek körülbelül a felét állítják elő, a másik felét táplálékkal vagy táplálék-kiegészítőkkel kell bevinni. A megfelelő táplálékok közé tartozik a megfelelő baktériumtörzsek részvételével fermentált zöldségek, a gyümölcsök, tejtermékek. Különösen sok K2 van a fermentációval előállított sajtokban és szójababban. A szükséges bélbaktérium-flóra fenntartásához azonban kerülni kell az alkoholokat és a bélbaktériumokat ölő gyógyszereket, vakcinákat, és egyéb vegyi anyagokat.

A legrövidebb oldalláncú MK-4 az állati eredetű ételekben fordul elő, mivel – mint már említettük – közvetlenül szintetizálódik a K1 vitaminból az állatok testszöveteiben. A hosszabb oldalláncúakat az erjedési folyamatokban fermentáló baktériumok állítják elő a természetben és a gyártásban is. Találtak már K2 vitaminokat a tengerek vagy a tavak fenekén élő halakban is, amelynek az eredete az oda leülepedő szerves anyagokat bontó baktériumokra vezethető vissza.


MK-4 (Menaquinone-4, menatetrenone)

 A 3. ábra mutatja, hogy a K1 és az MK-4, egyforma szerkezetű azzal a kivétellel, hogy a K1 oldalláncában a kötések nem szaturáltak ott, ahol az MK-4 és a hosszabb oldalláncú származékoknál szaturált kötések találhatók.

Az MK-4 az állati termékekben a leggyakoribb K2 típus, mivel normális esetben az oldallánc kicserélődése révén a hozzá eléggé hasonló K1 vitaminból közvetlenül szintetizálódik az állati szövetekben, szervekben és szaporodási anyagokban (vörös, húsban, az artéria falában, a hasnyálmirigyben, tojássárgájában, herében, tejben stb.). Részletesebb áttekintést ad erről a 4. ábra, és még részletesebben az 1. táblázat.
4. ábra

1. tábla
Az 5. ábra néhány MK-4 étrend-kiegészítő terméket tüntet fel és mutatja, hogy inkább a Menatetrenone nevet használják, mint az MK-4 jelzést. Ezek az étrend-kiegészítők általában 5 mg-os kapszulákat tartalmaznak. 

Ezeket az MK-4 kiegészítőket kell beszedni, ha K1 vitamin hiánya vagy egyéb okokból a szervezetünk megfelelő szövetei (az artériák falai, a hasnyálmirigy, izomszövetek stb.) nem tudnak elég MK-4 vitamint szintetizálni a hozzájuk eljutott K1 vitaminból.

 5. ábra

Az 1. táblázat és az 4. ábra is mutatja, hogy az egy kapszulányi (5mg = 5000 µg) hatóanyaghoz az MK-4 legtöményebb forrását jelentő libamáj pástétomból 1,35 kg mennyiséget kellene elfogyasztani (az összevetéseknél vegyük figyelembe hogy a táblázat számai µg-ban értendők, ami pedig a mg-nak csak ezred része!).

A hollandiai tojássárgájából mintegy 16 kilónyit, a gyengébb minőségű amerikai változatból pedig 32 kilónyit, a táblázat alján felsoroltakból pedig mázsányi mennyiségeket kellene megenni, hogy kijöjjön egy 5 mg-os MK-4 kapszulában levő hatóanyag.

 

MK-5 és MK-6

Az MK5 és MK-6 a rövid oldalláncú K2 vitaminok közé tartozik. Csak kis mennyiségben és néhány halfajtában, halikrában, savanyú káposztában, nattoban és fermentált sajtokban fordulnak elő. A felhasználásukról alig írnak. Elvétve jelenik meg valami arról, hogy prosztatarák ellen kísérleteznek velük is.

 

MK-7 (menaquinone-7, NattoPharma: MenaQ7)

Az MK-7 tűnik jelenleg a legértékesebb családtagnak, amelynek a gyakran használt teljesebb neve menaquinone-7, a NattoPharma szellemes márkanevében pedig MenaQ7. Az MK-7 legfőbb forrása a fermentált japán szójabab, japánul: natto. E név jelenik meg a MenaQ7 étrend-kiegészítő gyártására szakosodott norvég gyártócég NattoPharma nevében is.

6. ábra

A K2 vitamincsalád, de azon belül is különösen az MK-7 (az A vitaminnal és a D-vitaminnal kiegyensúlyozva) megdöbbentően jónak mutatkozik a legfontosabb és eddig a legreménytelenebb gyógyítású civilizációs betegségek ellen. Klinikai kísérletek szerint igen eredményes az érelmeszedés, csontritkulás, diabétesz, rák stb. elleni küzdelemben. Reménykeltőnek látszik az öregedési jelenségek lassításában is.

Ugyanakkora tömegre vetítve, az MK-7 gyógyhatása sokkal (2-3 nagyságrenddel) nagyobb, mint az MK-4 hatása azoknál a dózisoknál, amelyek nem haladják meg a napi ajánlott napi mennyiségeket. A nagyságrendi különbséget az is tükrözi, hogy az egy kapszulában levő hatóanyagot az MK-4 esetén mg-ban, az MK-7 származéknál pedig µg-ban fejezik ki. Ugyanezt mutatják a klinikai kísérletek is, amelyek során az MK-4-nél ezerszer kisebb MK-7 adagokkal lehet kiváltani ugyanazt a kedvező gyógyhatást, a karboxilációs folyamatban és a K2 vitamintól függő fehérjék aktiválásában.

Ha 45 µg /kapszula MK-7 étrend-kiegészítővel számolunk, a natton kívül, csak a fermentált Brie és Gouda sajt 10 dekagrammjában van körülbelül annyi MK-7, mint egy kapszulában. Az 1 táblázat szerint a kemény típusú holland Gouda sajtban 76,3µg, a lágy típusú francia Brie sajtban pedig 56,5µg K2 vitamin van, amelynek a nagy része feltehetően MK-7 származék.

A fermentált japán szójabab, vagyis a natto 10 dekagrammja viszont iszonyú sok MK-7hatóanyagot tartalmaz, az 1. táblázat szerint 1103,4 µg-ot, ami mintegy 25 darab 45 µg-os kapszula MK-7 tartalmának felel meg.

 

Bacillus subtilis natto

A japán szójabab fermentálásakor a Bacillus subtilis natto a legfőbb erjesztő ágens. dolgozik előállításában, amely a szénabacilus néven is ismert Bacillus subtilis baktérium egyik törzse. A korábban Bacillus natto néven ismert törzsét a japán natto, illetve a hasonló jellegű cheonggukjang nevű étel nagyüzemi előállításában használták.

A bacillus subtilis egyébként a talajban általánosan fellelhető Gram-pozitív (és kataláz-pozitív) baktérium, amely nem tartozik a az embert megfertőző baktériumok közé, bár megfertőzheti az ételt, de ritkán okoz ételmérgezést. Viszont ez a bacillus felelős a kenyér nyúlósodásáért.

Bacillus subtilis egyik törzse probiotikumként is szolgál, de van olyan törzse is, amelyet a mezőgazdaságban és a kertészetben alkalmaznak talajjavító baktériumként. Használták már robbanóanyagok lebontására és a radioaktív hulladékok biztonságos tárolásának az elősegítésére is.

Az olcsó és hatékony antibiotikumok elterjedése előtt Bacillus subtilist immun stimulánsként adták az emésztőszervi és húgyuti megbetegedésekben. A világ egyes tájain az alternatív gyógyászat még ma is alkalmazza. A hivatalos gyógyászatból azonban kiszorították az olcsó antibiotikumok, pedig ezeknél kevesebb allergiás reakciót váltott ki és a normális bélflórát is jóval kevésbé mérgezte.

 

MK-7 (MenaQ7) az étrend-kiegészítőkben

MK-7 hatóanyaggal kapható a magyar K2 vitamin is a Vitaking Kft jóvoltából, amely már 2010. évben bejegyeztette a 7. ábrán elsőként mutatott K2 vitaminját. A tájékoztatója szerint a Vitaking Kft. K2 vitaminja is 45 µg-os, mint sok más K2 termék a világban, mint például az ábrán szintén mutatott Doktor’s Best vitaminja is, amely MenaQ7 alapanyagból készült.

A dolog szépséghibája azonban az, hogy Vitaking termékében a K2 tartalom kissé cselesen 2 kapszulára (vagyis az ajánlott napi adagra) értendő, amint azt észrevettük 6 doboz megvásárlása után (némileg menthetővé teszi a tévedésünket, hogy e termék ismertetőjében a SHOP builder honlapja is ugyanebbe tévedésbe esett). Ugyanakkor a 2 kapszula  (ellentétben a honlapon bemutatott címkével) 160 mg Kalciumot is tartalmaz. Mindezen apró kellemetlenségek ellenére is óriási jelentőségűnek tartom, hogy a Vitaking Kft. Magyarországon is elérhetővé tette ezt a fontos hatóanyagot, már jó néhány éve, amint azt a 2010. évi OÉTI bejegyzés is jelzi.

Az iciripiciri kis mennyiséget (22,5 µg-ot) tartalmazó kapszulák helyett, most már hazánkban is nagy szükség lenne egy izmosabb MK-7 kiszerelésre, hogy ne kelljen 4-8 tablettát bevenni naponta a manapság már elfogadható napi mennyiséghez.  A www.vitaminbolt.eu internetes kínálatában hazánkban is elérhető a Doctor's Best K2 (MenaQ7) vitaminja. Külföldön már megjelent a 100 µg-os kapszula is, amint az a képen több termék címkéjén látszik. A MenaQ7 Forte pedig már 180 µg-os kapszulákkal rukkolt ki.

Ezeket az MK-7 kiegészítőket kell beszedni, ha az erjesztő bélbaktériumaink nem tudnak elég MK-7 vitamint szintetizálni vagy azért mert kevés van belőlük, vagy azért, mert valami gátolja a működésüket. Nagy előny, hogy az MK-7 kiegészítők 2-3 nagyságrenddel hatásosabbak, mint az MK-4 vitaminkiegészítők.

7. ábra


MK8, MK9, MK10, MK11, MK12, MK13

Az MK8-13 menakinonok a hosszú oldalláncú K2 tagjai. Ezek közül az MK8 és az MK9 homológot a laktobacillusok is elő tudják állítani. Az úgynevezett propionsav (propionic acid) baktérium az MK-10 származékot képes előállítani.
Curd cheese (tehéntúró) az MK-9 egyik forrása. Leon J Schurgers (2004) és kutatótársai szerint 500g curd cheese 103 µg MK-9 összetevőt tartalmaz (a többi MK csak nyomokban található meg benne.

A hossszú láncú K2 homológok ugyancsak előfordulnak kis mennyiségben néhány halfajtában, halikrában, savanyú káposztában, nattoban, fermentált sajtokban, vajban és joghurtban is. Egészségügyi felhasználásukról azonban nem jelentek meg jelentős közlemények.
Ezek a K2 származékok előfordulnak szennyvizekben és több olyan helyen ahol nagy szerepe van az erjedésnek és a fermentáló baktériumoknak. A savanyított káposztában (és esetleg a kovászos uborkában) is azért jelenik meg mert azt erjesztéssel állítják elő.


Kapcsolódó irodalom

A Google kereső által nyújtott csodálatosan egyszerű és nagyszerű lehetőségek miatt, manapság már nincs nagy jelentősége a kapcsolódó irodalom nagyon részletes felsorolásának. Ez a kis összeállítás csak arról ad némi áttekintést, hogy az elemzés írója milyen irányokban tájékozódott.


1.) Edward Adelbert Doisy. Nobel Prize for for medicine (for his synthesis of vitamin K). http://www.nndb.com/people/859/000128475/

2.) Carl Peter Henrik Dam. Nobel Prize for for medicine (for discovering the Vitamin K). http://www.nndb.com/people/836/000128452/

3.) Masterjohn C.: Vitamin D toxicity redefined: Vitamin K and the molecular mechanism. Med Hypotheses. Epub ahead of print 2006 Dec 4. Med Hypotheses. 2007;68(5):1026-34. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17145139

4.) Price, Weston A. Nutrition and Physical Degeneration. Self-published, 1945. http://gutenberg.net.au/ebooks02/0200251h.html

5.) Wikipedia: Vitamin K , http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_k

6.) Wikipedia: Vitamin K2 From Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_K2

7.) Dr. Kate Rhéaume-Bleue: Vitamin K2 and the Calcium Paradox: How a Little-Known Vitamin Could Save Your Life. http://www.goodreads.com/book/show/13277614-vitamin-k2-and-the-calcium-paradox

8.) Dr. Mercola video interview: Dr. Kate Rheaume-Bleue http://www.youtube.com/watch?v=Vbd8FqnVT4c&feature=youtube_gdata_player. http://www.youtube.com/watch?v=Vbd8FqnVT4c. Download Interview Transcript http://mercola.fileburst.com/PDF/ExpertInterviewTranscripts/Interview-RheaumeBleue.pdf

9.) Laura: Book Review – Vitamin K2 and the Calcium Paradox. By Laura on November 27, 2011 in Blog http://www.ancestralizeme.com/2011/11/27/book-review-vitamin-k2-and-the-calcium-paradox/

10.) vitamink2.org: Vitamin K2: The omnipotent vitamin. http://www.vitamink2.org/?znfAction=welcome

11.) W. Faloon: Védelem a meszesedés, csontritkulás, rák és öregedés ellen. Forrás:Life Extension Magazin, January 2009 63-75 old. Fordította: Szendi Gábor http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/k-vitamin-csontritkulas-szivbetegseg-rak.php.

12.) Szendi Gábor: Az életmentő K-vitamin. http://www.tenyek-tevhitek.hu/eletmento-k-vitamin.htm

13.) Szendi Gábor: Paleo válaszok II.: Az "érelmeszesedésben" szenvedő ősember. http://www.tenyek-tevhitek.hu/az-erelmeszesedesben-szenvedo-osember.htm

14.) Cees Vermeer [VitaK and Cardiovascular Research Institute CARIM, Maastricht University, Maastricht, The Netherlands]: Vitamin K: the effect on health beyond coagulation – an overview. Food & Nutrition Research 2012. Food & Nutrition Research 2012. 56: 5329 - DOI: 10.3402/fnr.v56i0.5329 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3321262/pdf/FNR-56-5329.pdf

15.) CANCER.ORG [2013]: Vitamin K http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/herbsvitaminsandminerals/vitamin-k

16.) Demecs István A K2-vitamin a kulcs a csontok egészségéért http://www.naturhirek.hu/index.php/vitamin-abc/225-k-vitamin/888-a-k2-vitamin-a-kulcs-a-csontok-egeszsegeert

17.) Demecs István A szív és a csontok egészségéért http://www.naturhirek.hu/index.php/vitamin-abc/225-k-vitamin/887-a-sziv-es-a-csontok-egeszsegeert

18.) Demecs István K-vitamin csecsemőknek http://www.naturhirek.hu/index.php/vitamin-abc/225-k-vitamin/863-k-vitamin-csecsemoknek

19.) Demecs István: A Natto K2-vitamin különb, mint más K-vitaminok? http://www.naturhirek.hu/index.php/vitamin-abc/225-k-vitamin/886-a-natto-k2-vitamin-kulonb-mint-mas-k-vitaminok

20.) Demecs István K-vitaminnal a visszér ellen. http://www.naturhirek.hu/index.php/vitamin-abc/225-k-vitamin/862-k-vitaminnal-a-visszer-ellen

21.) VitaminDwiki: Overview: Vitamin K. http://www.vitamindwiki.com/Overview+Vitamin+K+and+Vitamin+D

22.) NattoPharma ASA: http://news.cision.com/nattopharma-asa

23.) About NattoPharma and MenaQ7®: http://news.cision.com/nattopharma-asa/about/

24.) Vitamink2.org: Vitamin K2: The omnipotent vitamin. http://www.vitamink2.org/?znfAction=welcome.

25.) Leon J Schurgers, Martin J Shearer, Karly Hamulyak, Elisabeth Stoecklin and Cees Vermeer (2004): Effect of vitamin K intake on the stability of oral anticoagulant treatment: dose response relationships in healthy subjects. http://bloodjournal.hematologylibrary.org/content/early/2004/07/01/blood-2004-04-1525.full.pdf

26.) Chris Masterjohn [14 Febr. 2008]: On the trail of the elusive X-factor: A Sixty-Two-Year-Old Mystery Finally Solved http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/x-factor-is-vitamin-k2 .

5 megjegyzés:

  1. Hi, this weekend is fastidious in support of me, since this moment i am reading this impressive informative piece of
    writing here at my residence.

    My blogon youtube downloader

    VálaszTörlés
  2. Remek a cikk. Köszönöm a munkát, amit beletettél. Kérdésem a következő: Dr. Price a vajolaj és a csukamáj olajat ajánlja. Ezekről lehetne esetleg többet olvasni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Péter!
      Köszönöm az elismerő szavakat. A kérdésedben foglalt téma meglepett, de ezekről tényleg lehet többet olvasni.

      A Google révén megtalálható az antalvali honlapon 2013 decemberében megjelent
      a „Lyukas fog gyógyítása természetesen” című cikk, amelyet Dudás Anita fordított le kitűnően Sarah „How I Healed My Child’s Cavity [Ahogyan meggyógyítottam a gyermekem lyukas fogát]” című 2011 májusában megjelent cikkéből.

      Sarah által használt utónév: the healthy home economist [az egészséges otthon közgazdásza]), ami mögött az áll, hogy egy summa cum laude (Phi Beta Kappa) közgazdász és a közigazgatás mestere diplomásként pénzügyi informatikusként kezdte a pályafutását. Később „főfoglalkozású anyaként” folytatta, majd Weston A. Price Foundation alapítvány oktatója és ott az igazgatótanács tagja is lett. Ez itt azért érdekes, mert Sarah cikke elsősorban dr. Price már majdnem 100 évvel ezelőtt (az 1920-30. években) végzett kutatásaira hivatkozik.

      Sarah szerint a lyukas fog gyógyulása a csukamájolaj és a vajolaj 1-2 hónapos alkalmazásának tulajdonítható.

      Pontosabban Sarah a fermented cod liver oil kifejezést használja, ami magyarul csukamájolajnak is nevezhető, de pontosabban fermentált tőkehalmájolaj.

      A vajolajra Sarah a butter oil kifejezést alkalmazza, de csak remélhető, hogy ez megfelel a magyar vajolajnak, ami viszont egy tradicionális indiai élelmiszer, vagyis a ghi (angolul ghee) hazai változata. E vajolaj (ghi) tulajdonképpen nem más mint a romló összetevőktől megtisztított vaj. A tisztítás egy desztillációhoz (pálinkafőzéshez) hasonló lassú melegítési (hőkezelési) folyamat. A készítésére azért volt régen szükség, mert nem volt hűtőszekrény és a melegben tárolt vaj hamar megromlott.

      A mindentudó „dr Google” százával – ezrével talál cikkeket a csukamájolaj áldásos hatásairól a csontok (és így a fogak) képződésében és erősítésében. Jóval kevesebb cikk szól a lyukas fog gyógyítására való alkalmazástól is, elsősorban a gyermekek esetén (akiknél még a csontképződés nagyon dinamikus).

      A jótékony hatást általában a csukamájolaj omega-3, D-vitamin és A-vitamin tartalmának tulajdonítják. Csak a legújabb cikkek említik meg a K2-vitamin összetevőt is, ami talán itt is a fermentált változatnak tulajdonítható, mint a natto esetén.

      Szerintem, ha viszont mindez együtt van, akkor ez már egy komplett „csontépítő brigád”. Elképzelhető, hogy egyes gyermekeknél (több tényező előnyös együttállása esetén) a csontépítés annyira felgyorsul, hogy sebesebb lesz, mint a lyukas fog leépülési folyamata. Azért azt még hozzáteszem, ha ez igaz, akkor is inkább a fogszuvasodás megelőzésére kellene használni, mint a gyógyítására, amely nyilván csak ritkán fordul elő, mivel a felfedése óta eltelt közel száz év alatt is csak ritka kuriózumként számolnak be róla – netán a dr. Price alapítványához közelálló (és mindjárt étrend-kiegészítőket is áruló!) szerzők.

      Arra viszont nincs semmi ötletem, hogy a kiherélt vaj, vagyis vajolaj (ghi) milyen szerepet játszhat itt.

      Törlés
    2. Üdvözletem!

      Az alábbiak szerint nem sok köze van a vajolajnak a ghee-hez, méghozzá ezért (részlet Price írásából):

      "The program that I have found most efficient has been one which includes the use of small quantities of very high vitamin butter mixed in equal parts with a very high vitamin cod liver oil. A simple method of preparing the butter is by melting it and allowing it to cool for twenty-four hours at a temperature of about 70° F., then centrifugalizing it which provides an oil that remains liquid at room temperature. When this butter oil is mixed in equal parts with a very high-vitamin cod liver oil, it produces a product that is more efficient than either alone. It should be used within a couple of weeks of the time it is mixed."

      Eszerint nem forralják a vajat, csak olvasztják, majd kb. 21 fokon tartják 24 órán keresztül, végül centrifugálják, ami után egy szobahőmérsékleten folyékony olaj marad, ami csak néhány hétig áll el. Ellentétben a ghee-vel, ami szilárd és évekig eláll.

      Törlés
  3. Kedves Tibor, szuper össszefoglaló, igazi hiánypótló, mert senki nem emeli ki, hogy melyik K2 vitamint kell (érdemes) szedni, azonban a kutatások az MK4 hatásosságát igazolják a MK7-tel szemben!

    Egy példa:
    MK4 versus MK7 for Bone Health

    There are primarily two forms of vitamin K2 commercially available. These are MK4 and MK7. MK4 used in dietary supplements is created through chemical synthesis. MK7 is produced by bacterial fermentation of soy, appears to have a longer half life then MK4, and can also decrease serum ucOC.8

    However, only MK4 has demonstrated the ability to decrease fractures, the most relevant end point in randomized, controlled clinical trials.9,10,11 Additionally, people with an allergy to soy can react to MK7, since it is produced from soy fermentation. People with celiac disease and gluten intolerance frequently have allergies to other foods, such as soy. MK4 is hypoallergenic.

    MK4 has been shown to decrease fractures, and has even been approved by the Ministry of Health in Japan since 1995 for the treatment of osteoporosis and osteoporosis pain. Multiple clinical trials using 45 mg per day of MK4 show that this amount, and only this amount, of MK4 taken daily may decrease fractures up to 87% independent of the number of falls sustained.12,13,14,15 MK4 also has been cited as a potential strategy for drug-induced bone loss.16 In clinical trials MK4 (45 mg daily) prevented bone loss and/or fractures caused by:

    corticosteroids (eg, prednisone, dexamethasone, prednisolone),17, 18, 19, 20, 21
    anorexia nervosa,22
    cirrhosis of the liver,23
    postmenopausal osteoporosis, 24, 25, 26, 27, 28, 29
    disuse from stroke,30
    Alzheimer's disease,31
    Parkinson's disease, 32
    primary biliary cirrhosis,33
    leuprolide treatment (for prostate cancer).34
    Fractures are a serious problem resulting from skeletal unloading in handicapped children. A case report was published of an institutionalized, bedridden 8-year-old girl with Arnold-Chiari deformity with low BMD whose BMD increased with MK4 treatment.35 MK4 also inhibited phenytoin-induced bone loss in rats;29 prevented and increased bone formation in neurectomized rats,36, 37 an animal model for immobilization osteoporosis; prevented and increased bone formation in orchidectomized rats,32 an animal model for secondary osteoporosis caused by testosterone deficiency; and improved healing time and bone quality in experimentally induced osteotomy in rats alone and in the presence of glucocorticoids.38

    In contrast MK7 has never been shown to reduce fractures in clinical trials. And the only published clinical trial that evaluated MK7 and its effect on bone health concluded that MK7 does not stop bone loss.40

    VálaszTörlés